Aan burgemeester en wethouders  door tussenkomst van de voorzitter van de raad

Onderwerp: schriftelijke vragen aan het college van burgemeester en wethouders (RvO art. 40) inzake Barendrechtse motie ‘Onderhandelen beëindiging deelname GRNR.'

Geacht college,

De Barendrechtse gemeenteraad heeft op 22 september jl. de motie ‘Onderhandelen beëindiging deelname GRNR’ aangenomen. In de motie wordt het Barendrechtse college verzocht om in gesprek te gaan c.q. in onderhandeling te treden met de colleges van Ridderkerk en Rotterdam om de Barendrechtse deelname aan de Gemeenschappelijke Regeling Nieuw Reijerwaard (GRNR) te beëindigen.

En om dit zo snel mogelijk en tegen zo gunstig mogelijke voorwaarden te doen. Dat is ruim voor de einddatum van de GRNR op 1 januari 2030. Met de ontwikkeling van Nieuw Reijerwaard tot bedrijventerrein is een bedrag van € 300 miljoen gemoeid. Ridderkerk, Barendrecht en Rotterdam dragen elk voor een gelijk deel het financiële risico van deze ontwikkeling.

Voor de zomer is er een kritisch rapport van de Barendrechtse rekenkamer verschenen onder de titel ‘Grond voor twijfel’ over de Barendrechtse deelname aan de GRNR. De belangrijkste conclusie uit het rapport: deelname aan de GRNR kost Barendrecht vooral geld.

Naar aanleiding van het bovenstaande hebben de PvdA Ridderkerk en GroenLinks Ridderkerk de volgende vragen:

1. Wat betekent de aangenomen motie voor de samenwerking tussen Ridderkerk, Barendrecht en Rotterdam en daarmee voor de GRNR?

2. Is er naar aanleiding van de motie al een overleg gepland tussen u en het Barendrechtse college? Zo ja, wanneer zal dit overleg plaatsvinden en kunt u de raad daarover een terugkoppeling geven? Zo nee, is er al op andere wijze contact geweest tussen u en het Barendrechtse college en wat is er toen besproken?

3. Wat zijn de financiële gevolgen voor Ridderkerk en Rotterdam als Barendrecht haar deelname aan de GRNR beëindigt?

4. Wat is uw standpunt ten aanzien van Nieuw Reijerwaard? Zet u erop in om voor de datum van 1 januari 2030 de Ridderkerkse deelname aan de GRNR te beëindigen of bent u voornemens om tot de einddatum te blijven deelnemen aan de GRNR?

Gelet op het bepaalde in artikel 40 van het Reglement van orde verzoeken wij u om schriftelijke beantwoording van deze vragen. Wilt u daarbij zo vriendelijk zijn om alle vragen afzonderlijk te beantwoorden en niet te volstaan met een algemeen antwoord?

Hoogachtend,

Jeroen Rijsdijk Björn Ros

PvdA Ridderkerk GroenLinks Ridderkerk