Sinds november 2024 verleent de Protestantse wijkgemeente De Open Hof in Kampen kerkasiel aan de familie Babayants, een Oezbeeks gezin dat al elf jaar in Nederland woont. Drie van hun vier kinderen zijn hier geboren en volledig geworteld in de Nederlandse samenleving. Het kerkasiel is bedoeld om hun uitzetting te voorkomen en aandacht te vragen voor de bredere problematiek van gewortelde kinderen in Nederland: kinderen die hier langdurig verblijven, naar school gaan, Nederlands spreken en sociaal volledig ingebed zijn, maar ondanks alles nog steeds geen verblijfsvergunning hebben. Een kerkasiel is een eeuwenoude praktijk waarbij kerken onderdak en bescherming bieden aan mensen in een kwetsbare positie, als moreel en maatschappelijk appel aan de overheid. In Kampen gebeurt dit door middel van een onafgebroken kerkdienst waarin predikanten uit het hele land, waaronder ook predikanten uit Ridderkerk, deelnemen door te preken. Hiermee tonen zij hun betrokkenheid bij de bescherming van kwetsbare kinderen en roepen zij op tot rechtvaardigheid en menswaardigheid. De Protestantse Kerk in Nederland (PKN) staat vol achter deze actie. Scriba René de Reuver benadrukte dat de kerk zich inzet voor een wereld waarin kinderen veilig kunnen opgroeien en tot bloei kunnen komen. De PKN roept politiek en overheid op om wetgeving aan te passen, zodat het belang van het kind structureel centraal staat in het asielbeleid. Ook de Raad van Kerken ondersteunt deze oproep. In meerdere gemeenten – waaronder Kampen, Amersfoort, Papendrecht, Hilversum en Loppersum – hebben kerken, maatschappelijke organisaties en gemeentebesturen zich solidair verklaard met gewortelde kinderen. Sommige gemeenten namen moties aan waarin wordt gepleit voor een menswaardige, structurele oplossing. De situatie van gewortelde kinderen raakt aan fundamentele kinderrechten en humanitaire beginselen. Onderzoek toont aan dat langdurige onzekerheid over hun verblijfsstatus ernstige gevolgen heeft voor hun mentale gezondheid, veiligheid, ontwikkeling en toekomstperspectief. Als lokale overheid hebben wij de verantwoordelijkheid om op te komen voor het welzijn van álle kinderen in onze gemeente, ongeacht hun verblijfsstatus. Daarom acht GroenLinks Ridderkerk het van belang hierover in gesprek te gaan met het college. 

Daarom heeft de GL fractie de volgende vragen: 

1. Is het college op de hoogte van het kerkasiel in Kampen en van de bredere problematiek van gewortelde kinderen in Nederland? 

2. Heeft het college zicht op het aantal kinderen in Ridderkerk dat langer dan vijf jaar zonder verblijfsvergunning in Nederland verblijft? Zo ja, hoeveel betreft dit er en wat is hun situatie? 

3. Zijn er binnen de gemeente beleidsrichtlijnen of procedures die specifiek gericht zijn op de bescherming van deze kinderen? 

4. Is het college bereid, net als gemeenten andere gemeenten (bijvoorbeeld Kampen en Amersfoort), publiekelijk een standpunt in te nemen voor een humane behandeling van gewortelde kinderen? 

5. Overweegt het college om bij het Rijk te pleiten voor een structurele, kindgerichte verblijfsregeling voor deze groep?