Column De Combinatie 27 maart 2025
Ook in Ridderkerk blijft de vraag naar woningen is groot. Nieuwe huizen aan de rivier klinken aantrekkelijk, vooral op (voormalige) bedrijfsterreinen. Maar er is een probleem: deze locaties liggen buitendijks. En bouwen buitendijks is een risico.
Nederland is groot geworden door te vechten tegen en te leven met het water. Dijken beschermen ons tegen overstromingen, maar dat werkt alleen als we niet roekeloos gaan bouwen op plekken die buiten die bescherming vallen. Met de stijgende zeespiegel en steeds extremer weer is dat een risico dat we niet moeten nemen. Het water houdt zich niet aan onze bouwplannen.
Natuurlijk wordt er nagedacht over innovatieve oplossingen, zoals paalwoningen. Dat klinkt mooi, maar het blijft een lapmiddel. Hoe goed een woning ook gebouwd wordt, bewoners blijven kwetsbaar bij extreem hoogwater.
We hoeven niet ver te kijken om te zien wat water kan doen. In Bolnes wordt op dit moment de iconische pier gesloopt om ruimte geven aan de rivier bij hoog water. Dat laat zien hoe belangrijk het is om met het water mee te denken in plaats van ertegenin te bouwen.
Daarnaast heeft buitendijks bouwen gevolgen voor de natuur langs de rivier. Juist deze gebieden hebben ruimte nodig om water op te vangen bij hoge waterstanden. Denk aan het prachtige zoetwater getijdengebied in de crezeepolder.
GroenLinks vindt dat we slim moeten omgaan met de schaarse ruimte in Ridderkerk. Dat betekent heel goed nadenken over bouwen op plekken die in de toekomst steeds kwetsbaarder worden. Laten we in plaats daarvan investeren in woningbouw die wél veilig is, binnen de dijken, en die past bij een duurzame toekomst.
Daarom starten we vanavond in de gemeenteraad het debat over buitendijks bouwen met een notitie. Want een Ridderkerk dat toekomstbestendig is, begint bij verstandige keuzes vandaag.
GroenLinks Ridderkerk
Björn Ros
Melindy Dirks
Shirley Horváth