Vragen en antwoorden rondom plan 'De rivier als getijdepark':

1 - V = Is en blijft het gehele gebied kosteloos bereikbaar voor elke burger om te bezoeken?

A = -Ja

2. V= Krijgt het nieuwe gebied aan de rivier ook een beschermd natuurgebied-status net als het Donckse Bos achter de dijk?

A = Alleen de grienden wat maar een klein deel is van het gebied (rondom het boothuis).

3. Zijn de opstellers van De rivier als getijdepark zoals EcoShape, Rijkswaterstaat en WNF gevraagd om een reactie op het businessplan te geven?

- Alleen van het getijdepark. Niet het businessplan op zich.

4. Wat heeft de bouw van gebouwen rond de Donckselaan/Kievitsweg ten voordeel voor het initiële plan om de rivierbedding te verbeteren/vergroenen?

- Als verdienste voor de stichting. Nieuwe woningen met erfpacht.

5. In de openbare stukken staat een kaartje met veel woningen en diverse grotere gebouwen. Kunt u aangeven wat voor gebouwen dit zijn?

- Hotel/orangerie/recreatiegebouwen.

Vragen en antwoorden rondom plan 'Ontwerp bouw Salem':

1. In het raadsvoorstel staat dat er uitgebreid wordt richting de Rotterdamse Weg. Nu zie ik in afbeeldingen van het ruimtelijk onderbouwing bestand dat er eigenlijk in de richting van de Vlietlaan wordt gebouwd. Is de wethouder op de hoogte van dit gegeven en is er bewust voor gekozen de Rotterdamse weg te benoemen in het raadsvoorstel i.p.v. de Vlietlaan? Of is dit een foutje?

- Op basis van vorig ontwerp. Verandering is nu meer richting Rotterdamse Weg.

2. Bijlage 1A: Blz. 24+25:

Tijdens de omgevingsvergunningsprocedure zal een aanvullend ecologisch onderzoek voor vleermuizen worden ingediend. Tijdens de werkzaamheden zal in ieder geval rekening worden gehouden met de zorgplicht. INDIEN er twijfel bestaat over het al dan niet naleven van de zorgplicht en/of het welzijn van flora en fauna tijdens de werkzaamheden wordt er contact opgenomen meteen erkend ecoloog.

Conclusie

Middels een voorwaardelijke verplichting (in de regels) voor het uitvoeren van aanvullend ecologische onderzoek naar vleermuizen, is geborgd dat de renovatie, herontwikkeling en nieuwbouw van gronden en bouwwerken niet eerder gaat plaatsvinden dan dat het aanvullend ecologisch onderzoek is  afgerond en de resultaten ervan volgens wetgeving zullen worden gerespecteerd waaronder het maken van voorzieningen. Vooralsnog is de verwachting dat het aspect flora en fauna een belemmering vormt voor onderhavig planvoornemen. Dit lijkt me erg tegensprekend, aangezien eerst staat geschreven dat er een ecoloog bij wordt gehaald indien er twijfel is en vervolgens wordt geconcludeerd dat er niet gebouwd zal worden voordat er een onderzoek is uitgevoerd. Kan de wethouder dit misschien verduidelijken?

- Tijdens de bouw worden meerdere onderzoeken uitgevoerd.

3. Op de illustraties zijn 3 van de 5 daken groen gekleurd. In de tekst is vermeld dat er groene daken worden gerealiseerd maar verder is er geen informatie over te vinden. Waarom is dit niet op alle daken zo en op welke manier wil men groene daken bewerkstelligen?

- Sedum. Op daken met zonnepanelen komt geen sedum.