Dit jaar vieren we in Nederland 100 jaar algemeen kiesrecht. En daar mogen we best trots op zijn. Er zijn niet zo veel landen waar het kiessysteem zo eerlijk en democratisch geregeld is. Recente grote demonstraties in Moskou, Hong Kong en Taiwan tonen weer aan hoezeer mensen vechten voor vrijheden zoals de onze.

In Nederland mogen we wel zeggen wat we willen en zijn wie je bent. Continu moeten we aandacht hebben dat ongeacht geslacht, ras, beperking, seksuele voorkeur, godsdienst of politieke kleur iedereen welkom is en kan en mag meedoen aan de Ridderkerkse samenleving.

De fractie van GroenLinks Ridderkerk kiest ervoor om de nadruk te leggen op een drietal zaken voor 2020 en verder. Met slechts twee wensen, kan het toch niet anders dat deze geruisloos worden overgenomen door het college.

Financieel staat Ridderkerk er nog steeds goed voor. Wel zijn er zijn grote investeringen gepland. Vanuit het accommodatieplan komen er veel structurele kosten op ons af. Scholen, sportaccommodaties. Sommige onvermijdelijk, andere zijn meer politieke keuzes. Daarnaast blijven de onzekerheden in het sociaal domein. Voor een betrouwbare overheid is nodig dat burgers en bedrijven moeten kunnen vertrouwen op afspraken. En niet, zoals onlangs met de Lidl in Drievliet is gebeurd, dat afspraken weer veranderen zodra er een nieuwe wethouder ten tonele verschijnt.

Een fundamentele keuze op financieel vlak wordt wat we met de opbrengsten van Eneco gaan doen. Gaan we daar wat gebouwen en wegen van bouwen of gaan we dat duurzaam en toekomstgericht investeren?

Duurzaamheid
Nederland en Ridderkerk staan voor een enorme energietransitie. Een recente enquête toont aan dat Ridderkerkers op het gebied van de energietransitie twee verwachtingen hebben van de lokale overheid: duidelijkheid en betaalbaarheid. Ridderkerk heeft een sterke duidelijke visie nodig wat zij van haar inwoners en bedrijven verwacht op gebied van energietransitie en hoe dit betaalbaar gehouden kan worden. Maar wat schets onze verbazing. De duurzaamheidsparagraaf bestaat eigenlijk nauwelijks in de plannen van dit college. Tevergeefs hebben we de begroting helemaal doorgezocht. Maar het blijft bij de verwijzingen naar enkele noties of beleid stukken.

GroenLinks stelt voor om een duurzaamheidsfonds op te richten met een deel van de algemene reserve of bijvoorbeeld met (een deel van) de Eneco opbrengsten. Niet als gift of subsidie, maar wel voor een gunstige en renteloze lening om woning of bedrijf energieneutraal te maken. De renteloze lening kan in 10 jaar met gesloten beurs zonder risico worden terugbetaald uit de besparingen op energie. Het is een kwestie van tijd voordat ook daarvoor vergaande eisen worden gesteld op het gebied van isolatie en verwarming van de huidige woningen. Wat ligt er dan méér voor de hand dat gemeente Ridderkerk een deel van de algemene reserve of een deel van de van de Eneco opbrengsten duurzaam gaat gebruiken om drie vliegen in één klap te slaan.?

Fossiele energie eruit, verbetering van onze luchtkwaliteit en goed voor onze portemonnee.

Groen vs meer woningen
In Ridderkerk wordt veel waarde gehecht door inwoners aan het groene karakter. We hebben een aantal open gebieden die we graag open willen houden, maar er is ook een tekort op de woningmarkt. Daarnaast willen en moeten we voldoende sociale huurwoningen houden. De betaalbaarheid van woningen staan voor iedereen onder druk, maar misschien nog wel het meeste voor de mensen met een wat kleinere beurs en de middeninkomens. We moeten meer nieuwe woningen bouwen, maar de beschikbare ruimte is beperkt. Dan is er voor GroenLinks betreft maar één oplossing; Hoger bouwen.

Langs de rivieren bouwen we wel wat hoger en vooral dure appartementen. Maar in en rond het centrum en bij doorgaande wegen durven we niet echt door te pakken. GroenLinks heeft bij de vaststelling van de bestemmingsplannen Rembrandtweg en de centrumontwikkeling rond de Koninginneweg tegen gestemd. En vooral omdat dit locaties zijn waar prima méér woningen terug gebouwd kunnen worden dan er gesloopt zijn. Voor nieuwe projecten willen wij de wethouder uitdagen om een verder te kijken dan de standaard duurdere appartementen en eengezinswoningen. Durf eens flink wat woningen voor starters te bouwen. Om het betaalbaar te houden kunnen daar best een paar extra woonlagen bovenop. Zo kunnen we meer woningen bouwen en toch ons groen behouden.

Centrum
Bij de herontwikkeling van het centrum vraagt GroenLinks meer aandacht voor voetgangers en fietsers. Wat ons betreft moet het uitgangspunt zijn om zo veel mogelijk autovrije gebieden te creëren bijvoorbeeld rond de Jorisstraat en t Koningsplein. Zo krijgt de voetganger, de fietser en het OV alle ruimte en kan de horeca in het centrum een impuls krijgen.
Wij pleiten voor meer en diverse evenementen op en rond t Koningsplein. In de begroting lezen we de ambities om Ridderkerkers meer te laten bewegen. Een schaatsbaan op t Koningsplein zou prima in deze ambitie passen.

GroenLinks heeft er voor gekozen dit jaar op deze drie onderwerpen de aandacht te leggen.

  • Meer betaalbare woningen en groen behouden betekent: Hoger bouwen.
  • Stel een duurzaamheidsfonds om de duurzaamheidsambities betaalbaar te houden voor inwoners en bedrijven
  • verlevendig het centrum met meer evenementen en bekijk hoe het centrum autovrij of autoluw kan worden.

GroenLinks Ridderkerk
Björn Ros